Waarom Yoga?

“Yoga citta vritti nirodha”
“Yoga is het stilzetten van de wervelingen van het denken” 
Misschien een lastige introductie op de vraag Waarom yoga?
In India, de bakermat van de yogatraditie, bestaat een eeuwenlange ervaring met technieken om het denken te leren beheersen. Kenmerkend voor yoga is het langzame bewegen en soms vasthouden van een houding.
Het langzame bewegen en een houding vasthouden vraagt aandacht omdat dit voor ons niet vanzelfsprekend is. De beweeglijke geest gaat op zoek en kan zich makkelijk richten op de adem.
Je gaat grenzen verkennen. Door iets meer te strekken, iets verder te draaien of iets diepen te buigen wordt de aandacht gemakkelijk van de omgeving losgemaakt en kun je het op jezelf richten. Daardoor neemt de beleving van het eigen lichaam toe. En daarmee de gerichtheid op jezelf.
In praktisch elke houding is de adem de dragende kracht van de beweging, door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.
Een yoga les bevat staande, zittende en liggende houdingen. Alle bewegingsmogelijkheden komen in een les aan bod, je zoekt steeds naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. In de yoga leer je accepteren dat het is zoals het is. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent
 

Sommigen kiezen voor yoga, omdat ze een gezond leven willen leiden. Anderen hopen innerlijke rust en ontspanning te vinden terwijl een deel alleen fit en slank wil worden/blijven.
Toch zijn er ook veel die yoga beoefenen omzdat ze weten dat het een methode is om zelfrealisatie te bereiken.

KORTOM:

    - Yoga draagt bij aan een goede houding
    - Yoga is voor iedereen geschikt
    - Yoga leert mensen spannen en ontspannen
    - Yoga maakt bewust van onze tegenstellingen
    - Yoga doe je voor jezelf
    - Yoga brengt houding en adem bij elkaar
    - Yoga kent staande, zittende en liggende houdingen
    - Yoga draagt bij aan souplesse, kracht en gezondheid
    - Yoga is niet prestatiegericht  
    - Yoga is vooral met beide voeten op de grond

Ontspanning ervaren met Yoga

 


 

yogales logo onder